Пошук

Останнім часом ґрунтовий покрив України зазнає значного негативного впливу

Дата: 14.03.2023 16:41
Кількість переглядів: 231

При сучасному стані землекористування нові власники та землекористувачі часто порушують основи землеробства, недотримуються науково обґрунтованих сівозмін, порушують технологію обробітку ґрунту, проводять безконтрольне внесення отрутохімікатів тощо, що призводить до погіршення якісних показників ґрунту.

Відчутної шкоди ґрунтовому покриву завдають пилові бурі, внаслідок яких піднімаються в повітря і переносяться частки ґрунту. Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну вже завдало та продовжує завдавати непоправної шкоди довкіллю, зокрема, внаслідок забруднення та пошкодження ґрунтового покриву.

Якщо врахувати, що 1 см гумусового горизонту ґрунту утворюється приблизно за 100 років, то для відновлення природної родючості ґрунту потрібен досить тривалий час.

До 2016 року контроль за використанням і охороною земель був покладений на Державну інспекцію з контролю за використанням та охороною земель, зокрема за дотриманням законодавства у процесі укладання цивільно-правових договорів, надання у користування, передачі у власність, вилучення (викупу) земельних ділянок, виконання умов зняття, збереження і використання родючого шару грунту, обстеження земельних ділянок, які підлягають рекультивації та видача спеціальних дозволів на зняття та перенесення грунтового покриву земельних ділянок.

Відповідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчих органів територіальних громад делеговані повноваження на здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у межах та порядку, встановлених законом (стаття 33, частина 1, пункт б, підпункт 10).
Також, згідно статті 60 пункт 1, територіальним громадам належить право комунальної власності на землю, природні ресурси, згідно пункту 5 даної статті органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження обʼєктами права комунальної власності, можуть передавати обʼєкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, укладати договори в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі здавати їх в оренду тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України Ne86 від 02.02.2022 року затверджено «Правила розробки робочих проектів землеустрою», відповідно до яких встановлюється комплекс якісних і кількісних показників, параметрів, що регламентують розроблення робочих проектів землеустрою. Робочі проекти землеустрою розробляються з метою здійснення заходів з рекультивації порушених земель. зняття та перенесення родючого шару грунту, консервації земель, поліпшення стану сільськогосподарських угідь та лісових земель, захисту земель від ерозії тощо.

Згідно Закону України «Про охорону земель» статтею 54 визначено, що з метою своєчасного виявлення змін стану земель, їх оцінки, відвернення та ліквідації наслідків негативних процесів передбачено моніторинг грунтів на землях сільськогосподарського призначення, який включає: агрохімічне обстеження грунтів; контроль змін якісного стану грунтів; агрохімічну паспортизацію земельних ділянок.

Вказані вище роботи виконує в повному обсязі ДУ «Держгрунтохорона» та її філії у кожній області України.

Стаття 48 Закону України «Про охорону земель» передбачає в процесі містобудівної діяльності дотримання заходів, в тому числі щодо максимального збереження площі земельних ділянок з ґрунтовим і рослинним покривом, зняття та складування у визначених місцях родючого шару ґрунту з наступним використанням його для поліпшення малопродуктивних угідь, рекультивації земель та благоустрою населених пунктів і промислових зон.

Відповідно до пункту 2 статті 52 Закону України «Про охорону земель», при проведенні гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, повʼязаних з порушенням грунтового покриву, відокремлена грунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню та перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проектів
землеустрою.

Статтею 54 Закону України «Про землеустрій» вказано, що робочі проекти землеустрою розробляються з метою здійснення заходів з рекультивації порушених земель, зняття та перенесення родючого шару ґрунту, консервації деградованих та малопродуктивних угідь, поліпшення сільськогосподарських і лісогосподарських угідь, захисту земель від ерозії, підтоплення, заболочення, вторинного засолення, висушення, зсувів, ущільнення, закислення, забруднення промисловими та іншими відходами, радіоактивними та хімічними речовинами.

Стаття 96 Земельного кодексу України зобов’язує землекористувачів, в тому числі, підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі.

Відповідно до статті 116 та 168 Земельного кодексу України, при здійсненні діяльності, повʼязаної з порушенням поверхневого шару грунту, власники земельних лілянок та землекористувачі повинні здійснювати зняття, складування, зберігання поверхневого шару грунту та нанесення його на ділянку, з якої він був знятий (рекультивація), або на інщу земельну ділянку для підвищення ї продуктивності та інших якостей.

За порушення земельного законодавства громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно по статті 211 Земельного кодексу України.

ДУ «Держґрунтохорона» виконуються, в тому числі, і такі види робіт, як:

– моніторинг ґрунтів сільськогосподарського призначення: відбір проб ґрунту, їх аналіз за основними агрохімічними показниками, у тому числі вміст гумусу, опрацювання інформації щодо родючості та ерозійної безпеки ґрунту, забруднення важкими металами, радіонуклідами, залишковими кількостями пестицидів та агрохімікатами;

– виготовлення та видача агрохімічних паспортів поля, земельної ділянки з висновком про родючість та екологічний стан, що дозволить в подальшому контролювати стан ділянки та дотримання землекористувачами правил користування землею та збереження земельних ресурсів;

– проєкти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь;

– технічні звіти з обстеження ґрунтового покриву для отримання інформації про його якісний стан, для визначення потужності гумусового горизонту та необхідності його збереження при будівельних, гірничих, видобувних та інших видах робіт, де відбувається порушення ґрунтового покриву;

– робочі проєкти землеустрою щодо рекультивації порушених земель;

– робочі проєкти щодо зняття та перенесення родючого шару ґрунту тощо.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь