Пошук

Карта розвитку Щербанівської громади: моніторинг лютий-липень 2021

Дата: 20.09.2021 16:45
Кількість переглядів: 522

Вже другий рік поспіль Всеукраїнська Ініціатива «Активна Громада» в Полтаві співпрацює з Щербанівською сільською територіальною громадою в Полтавській області. У 2020 році був підписаний меморандум про співпрацю в рамках проєкту «Задай курс владі».

Фото без опису

 

Співпраця з владою та виконання КРГ

В рамках проєкту була створена Карта Розвитку Громади, пропозиції до якої особисто надавали небайдужі та активні мешканці Щербанівської громади шляхом заповнення Гугл-форми. Карта Розвитку Щербанівської громади налічує 9 розділів та 63 позиції, із них 23 стосуються до «благоустрою громади», 6 – «освіти», 6 –  «культури»,  6 – «стратегії розвитку громади», 1 – «майна громади»,  8 – «медицини», 6 – «комунальних послуг»,  4 – «транспорту» та  3 – «бюджету громади».

18 червня 2021 спільно з сільською радою було проведено Форум розвитку Щербанівської громади, який проходив ув форматі онлайн. Під час заходу були заслухані виступи начальників відповідних служб  та заступниці сільського Голови Світлани Мельник Світлани, яка зазначила, що “переважна більшість із наданих пропозицій до кінця 2024 року буде виконана”. 

На сьогодні виконано 49% пропозицій із Карти розвитку громади, 23% пропозицій перебувають у стані виконання або виконані частково, не виконано 28%, згідно із офіційною відповіддю, яку надала Щербанівська сільська рада за підписом Голови сільради І.С. Процика. І.С. Це свідчить про налагоджену взаємодію між владою та громадою та підтримку ініціатив в громаді.  

В період лютого-липня 2021 року було проведено 54 заходи в форматі онлайн, а саме: 11 тренінгів, 10 обговорень КРГ, 14 інфохвилин, 1 Форум з розвитку громади, 18 обговорень з представниками влади та з ініціативними групами щодо питань розвитку громади, взаємодії з місцевою владою та побудови діалогу в громаді в форматі онлайн, до якої долучалися представники влади, депутати сільської ради, представники ГО та активні мешканці громади.

Звітність депутатів в місцевій раді

Статтею 16 Закону України “Про статус депутата місцевих рад”  встановлено, що депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян. Рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями.

Звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.

При цьому, звіт депутата місцевої ради може бути проведено в будь-який час на вимогу зборів виборців за місцем проживання, трудової діяльності або навчання, а також органів самоорганізації населення. Депутат місцевої ради не пізніше, як за сім днів, повідомляє виборців про час і місце проведення звіту через місцеві засоби масової інформації або в інший спосіб.

Слід мати на увазі, що депутат місцевої ради інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення його звіту, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, дані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю. Витрати, пов’язані з проведенням звітів депутатів місцевої ради перед виборцями та їх зустрічей з ними, здійснюються коштом відповідних місцевих бюджетів у межах затверджених на ці цілі видатків.

Щербанівська сільська рада восьмого скликання налічує 26 депутатів, з них 5 осіб представники політичної партії  «За майбутнє»; 5 – «Слуги народу», 4 – «Рідне місто», 4 – «Довіра», «3 – «Батьківщина», 3 – «Європейська солідарність», 2 – «Партія простих людей Сергія Капліна». З них: нових депутатів – 14, переобрані на новий термін – 12 депутатів. 

В рамках проведеного моніторингу щодо звітності депутатів в рамках проєкту «Задай курс владі» стало відомо, що депутати Щербанівської сільської  ради 7 скликання (до місцевих виборів 25 жовтня 2020 року)  та 8 скликання (які обиралися 25 жовтня 2020 року) взагалі не звітувалися перед виборцями.

Рішенням сільської ради від 04.12.2020 року було затверджено Регламент роботи Щербанівської сільської ради, але в статті 8 «Права та обов’язки депутата в раді» пункту про обов’язок депутата звітуватися перед виборцями ми не знайшли.

У відповіді  Щербанівської сільської ради,  на запит від ВІ «Активна Громада», від 13 липня 2021 року №02-29/1695 зазначено, що на даний час Щербанівська сільська рада не визначила орієнтовні строки проведення звітів депутатів перед виборцями. Але дане питання буде винесено на засідання чергової сесії Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавській області.

Виклики та історія успіху

Головні виклики під час виконання Карти Розвитку Громади  та звітування для депутатів та депутаток Щербанівської сільської ради:, були ситуації,  коли Карту Розвитку Громади сприймали упереджено, а також – тим, що комунікація з ними ускладнилася карантинними обмеженнями, оскільки не всі депутати й депутатки мали можливість спілкуватись в онлайні. 

Одним з головних підсумків впровадження КРГ стали тренінги про моніторинг виконання та оцінку виконання  КРГ та проведення Форуму розвитку громади, де було підбиті підсумки виконання КРГ та намічено шляхи для їх  виконання.

Щодо участі депутатів у подіях “Активної Громади” депутати були  неактивними. Кількість депутатів Щербанівської сільської ради, які взяли участь у: тренінгах «Активної Громади» – 1 депутат; Форумі розвитку громади» – 2 депутати; зустрічах з АГ – 1 депутатка;  зустрічах з ініціативними групами – 1 депутат.

Серед усіх депутатів, ознайомлених із КРГ, підписали меморандум про відповідальність виконання КРГ лише 2 депутати, а також 11 кандидатів у депутати.

Наразі триває процес взаємодії з посадовцями та ініціативними групами громадян заради виконання пропозицій від громадян, включених у КРГ.

“Ми завжди відкриті, готові працювати з пропозиціями, зауваженнями, брати участь в обговоренні актуальних питань життя нашої територіальної громади. Живий діалог, прийняття спільних рішень, які є ключовими в житті нашої спільноти, можливість їх обговорювати – ось наша мета. Сподіваюсь на продуктивну співпрацю у вирішенні питань перспективного розвитку Щербанівської громади та покращення рівня життя її жителів. Попереду у нас багато роботи. Треба продовжувати розвивати всі населені пункти. Плануємо і надалі ремонтувати дороги, створювати комфортні умови навчання для дітлахів, боротися із несанкціонованими сміттєзвалищами, розвивати туризм, культуру, медицину. Адже для нас найголовніше – інтереси людей”, – зазначає Голова Щербанівської сільської територіальної громади Ігор Процик.

Практика моніторингу виконання КРГ ініціативними групами

Для моніторингу виконання пунктів КРГ проводилися постійні обговорення з Головою сільської ради Проциком Ігорем Степановичем,  заступницею Голови сільради Мельник Світланою на начальницею відділу інформаційної та організаційної роботи виконавчого комітету Щербанівської сільської ради Анною Клименко. Зокрема, проводиться постійний моніторинг офіційної сторінки Щербанівської сільради в мережі Facebook, на якій також висвітлюється інформація щодо виконання певних пунктів чи їх елементів із Карти Розвитку Громади. 

Основними напрямками, на які звертали увагу при моніторингу виконання КРГ, були благоустрій, комунальні послуги та культура. Проблема політики цих пунктів полягала в тому, що пункти благоустрою  та комунальних послуг є найбільш об’ємним і очікуваним для виконання зі сторони громади, а пункти благоустрою та культури є більш пріоритетними у плані економічного розвитку громади. 

Для проведення моніторингу виконання КРГ ініціативною групою мешканців громади був визначений чіткий алгоритм дій щодо здійснення моніторингу: прописані ролі по написанню запитів на відповідну інформацію, визначилися як проводити аналіз інформації, були назначені дати з проведення співбесід з чиновниками, вивчали та аналізували офіційні джерела інформації Щербанівської сільської ради та її виконавчих органів, проводили опитування посадовців сільської ради та співбесіди з депутатами. Зазначимо, що зараз моніторинг з виконання  КРГ знаходиться на другому етапі проведення:  відбувається аналіз необхідної інформації та визначаються індикатори моніторингу.

Довідка. Проєкт “Задай курс владі” реалізується за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту “Республіка”. Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь