Пошук

Історія людини, яка опинилася у ситуації домашнього насильства

Дата: 20.08.2019 09:51
Кількість переглядів: 680

Фото без опису

За даними дослідження журналу НВ, 97,3% респондентів вважають, що в Україні існує проблема домашнього насильства. 10,2% опитаних зізналися, що коли-небудь і самі чинили фізичне насильство по відношенню до своїх близьких, проте згодом зрозуміли, що діяли погано. 1,8% заявили, що скоювали такі дії, проте не вважають це насильством. 

У дитинстві я стикалася з домашнім насильством. Зокрема, була жертвою психологічного тиску з боку батька. На людях він грав роль ідеального чоловіка і батька. Але при цьому міг публічно принизити, вказати на "недоліки" зовнішнього вигляду, наприклад, на зайву вагу в мами, або на поведінку. Вдома він виливав усю накопичену агресію та злість — не такий порядок у квартирі, ми, діти, ледащі, нічого не робимо, криворукі — нічого не вміємо робити. Називав мене, доньку, "чмом". Виявляв неповагу до потреб сім'ї, обезцінював наші зацікавлення, особистісні якості. Складалось враження, що сім'я для нього — це повинність, бо у кожного чоловіка, що себе поважає, мають бути дружина і діти. Такого очікували від нього його батьки, так має бути. Також він агресивно виявляв емоції, злість, коли я чи мій брат не відповідали його очікуванням. Наприклад, у поведінці, навчанні, виборі вільного часу. Він не хотів проводити час зі своїми дітьми — я постійно відчувала, що є тягарем для нього. Він не проявляв доброти, ніжності. Коли були меншими, міг карати за щось, вдарити шкіряним ременем. Ніколи не хвалив за досягнення, зневажав їх, порівнював з іншими. З великим небажанням долучався до виховання. Зазвичай, але не завжди, це був крик, якщо ми чогось не розуміли.

Загалом, асоціація з дитинством, підлітковим періодом — це крики, приниження, невдоволення з боку батька, бажання заховатися і стати невидимою. І мама, яку хотілося захистити, яка плакала так, щоб ніхто не бачив, і пила "серцеві" ліки. Ситуація емоційно змінилася у мої 30 років. Ми з братом переїхали на іншу квартиру. Я почала займатися психотерапією. Перша сказала батькові, що його люблю. Навчила обіймати, цілувати. Почула від нього, щоб він мене любить. І брата теж. Його ставлення теж змінилось, стало набагато теплішим. Якщо раніше він ревносно ставився, коли треба було витрачати гроші на сім'ю, то зараз сам пропонує допомогу з ремонтом у квартирі. Або оплачує таксі, якщо пізно повертаюсь додому. До досягнень нас, дітей, ставиться з повагою і захопленням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь