Пошук

Сімейний патронат в Україні - навіщо це потрібно громаді

Дата: 30.07.2019 11:33
Кількість переглядів: 820

Фото без опису

 

Чужих дітей не буває! Згідно ст. 252 Сімейного кодексу України, патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

"На сьогодні соціальна програма щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачає декілька форм влаштування. А саме: усиновлення, опіка і піклування, прийомна сім’я, дитячі будинки сімейного типу, малі групові будиночки та патронат. У Щербанівській ОТГ лише одна прийомна родина, де живе одна дитина”, - говорить Світлана Мельник, заступник сільського голови.

До цього часу в критичних ситуацій держава відправляла дитину в інтернат. Для домашньої дитини – це шок і травма на все життя. Патронат – соціальна послуга, яка вирізняється тим, що дитина цілодобово, впродовж трьох-шістьох місяців, перебуває під опікою вихователя. Тобто, поки біологічна родина не може турбуватися за свою дитину, нею опікується вихователь.

Ірина Буренко, директор Полтавського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, зазначає: "Я б дуже хотіла, щоб в кожній громаді був фахівець, який відповідає за соціальний напрямок і допомагає нашому центру. Бо профілактика, своєчасне реагування на ті чи інші ситуації допомагає запобіганню кризових ситуацій та потраплянню дітей в інтернатні заклади”.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі та мають досвід виховання дітей у сім'ї (окрім осіб зазначених у статті 212 Сімейного кодексу України). Вони отримуватимуть щомісячну соціальну виплату, в розмірі п'яти прожиткових мінімумів (станом на 1 липня 2019 року це понад 9 680 грн) та по два прожиткових мінімуму на кожну влаштовану дитину (понад 3872 грн на кожну дитину).

“Дійсно існує проблема створення патронатних сімей у нашій громаді. Перш за все - низький рівень поінформованості мешканців. Ми готові допомагати усім сторонам: і дітям, і біологічним родинам, і патронатним сім’ям”, - коментує Олена Каменцева, начальник відділу сім’ї, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Щербанівської сільської ради.

Якщо у вас є бажання виховувати сиріт та позбавлених батьківського піклування дітей, звертайтеся до Полтавського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді у Полтаві за адресою вул. Шевченка, 7, або телефонами (0532) 565040 та (099) 163-10-23 чи (067) 107-86-46. Або до відділу сім’ї, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Щербанівської сільської ради за адресою с. Щербані, вул. Центральна, 2 або телефоном (098) 830-59-44.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь