Пошук

12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики

Дата: 16.04.2019 15:40
Кількість переглядів: 752

«Про політ Гагаріна я почув у Щербанях...»

Фото без опису   Як дивно часом переплітаються людські долі! Колись цілком випадково потрапила до рук книга «Феномен Гагаріна». Здивувало прізвище автора на обкладинці «В.Россошанський». Щось, ніби рідне, бо одразу  Розсошенці згадалися… Може, й справді наш земляк? Ні, виявилося, що Володимир Россошанський із Саратова. Та  з’ясувалося, що його пращури й справді були переселенцями з Полтавської губернії, які освоювали Поволжя. 

  Але найдивнішим виявилось інше. «Про політ Гагаріна я почув саме у Полтаві, точніше у Щербанях, де стояла наша частину ПВО, у якій я на той час служив. Пам’ятаю, хтось прибіг зі штабу і повідомив, що тільки-но про цю події повідомило радіо. Всі вискочили з казарми, й почали одразу дивитися в небо, так ніби могли побачити ту ракету! Замість неї «літали»  над головами наші пілотки, всі обнімали один одного. Та й на вулицях самого міста відбувалося щось неймовірне: «А ви чули?..Чули?... Гагарін! Космос! Ур-р-а!», - згадував автор.  

Фото без опису   І хоч сам Россошанський не став ні космонавтом, ні навіть льотчиком, а все життя працював викладачем, та космос, сам Юрій Гагарін відтоді назавжди стали сенсом його життя. Він написав кілька книг про першого космонавта, найвідомішою серед яких стала «Феномен Гагаріна». А найголовнішим дітищем його життя став  народний музей Юрія Гагаріна  у Саратові.

  На жаль, самого Володимира Россошанського уже немає серед живих, він помер 2003 року. Та музей діє і нині, поповнюючись усе новими і новими експонатами.  

  

   Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь