Обережно лістеріоз! Як себе захистити
Лістеріоз - це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у грунті, піску. волі. Джерел лістерій дуже багато: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і ликі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування - молоко, мʼясо, риба, овочі, фрукти.
Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовише з випорожненнями, сечею. носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні мʼясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир. особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом.
тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.
За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння. У випалку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей. осіб із ослабленим імунітетом, маленьких літей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас зʼявилися ознаки харчового отрусння: слабкість. озноб. підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи зʼявляються ознаки менінгіту. менінгоенцефаліту або абсцесу мозку
Ця небезпечна бактерія може бути у мʼясі. рибі. овочах. фруктах, воді відкритих волойм. грунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках меблях. унітазі, яких торкався хворий або носій).
Щоб вберегти себе від зараження важливо всі продукти харчування піддавати термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка знищує лістерії.
При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, алже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця. тріщини, розломи) - лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину.
Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.
Мити овочі і фрукти потрібно відразу. як ви принесете покупку додому.
Особливістю лістерій є їх златність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
При приготуванні їжі не розмішуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на лошці, де ви тільки що розрізали сире мʼясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.
Не купуйте продукти на стихійних ринках, ле ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання. транспортування, приготування.
Дотримуйтесь заходів особистої гігієни. мийте руки після відвідування вулиці. туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.