Рецепт простого та ефективного компостування

Дата: 14.04.2025 09:02
Кількість переглядів: 180

Компостування – не означає просто викинути органічні відходи, і десь, колись утвориться на тому місці компост. Ніт! Чимало органічних відходів можуть стати добривом. Однак на шляху від відходів до добрива є певні правила, яких необхідно дотриматися, щоб така «метаморфоза» відбулася. До того ж, не вся органіка підходить для компостування, тим паче в домашніх умовах.

Пропонуємо вам добірку рекомендацій, які допоможуть отримати якісний компост швидко та просто!

Фото без опису

Чотири компоненти для утворення компосту:

  • Основа, або ж субстрат. Це біорозкладний матеріал із високим вмістом вуглецю (С), наприклад: сухі рештки рослин, дерев (опале листя, солома, подрібнене гілля, тирса), картон тощо.
  • Органічні відходи. Вони мають високий вміст азоту (нітрогену – N) – це рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності.
  • Повітря
  • Волога

 

Рекомендації:

  1. Оптимальні пропорції субстрату до органічних відходів: 2-3 частини субстрату до 1 частини органіки. Якщо субстрату буде замало, це може призвести до гниття та неприємного запаху.
  2. Взагалі неприємний запах від компосту — ознака того, що щось пішло не так: замало субстрату, замало аерації (доступу повітря), забагато вологи. Відповідно, потрібно додати більше матеріалу для субстрату (заодно він поглине зайву вологу), «провітрити» компост – наприклад, перемішати вилами чи іншим доступним вам предметом.
  3. Подрібніть матеріал, який використовуєте для субстрату: порвіть картон, подрібніть гілля тощо. Чим дрібніше буде субстрат, тим швидше відбуватиметься процес компостування.
  4. Для компостування найкраще підходять залишки рослинного походження: качани, очистки фруктів та овочів, чайна заварка і кавова гуща (без цукру), залишки їжі (але не будь-якої – див.нижче), яєчна шкаралупа, свіжескошена трава, бур’яни до того, як вони встигли утворити насіння тощо.
  5. Важливо! Не використовуйте для компостування рештки тваринного походження (за винятком яєчної шкаралупи), а також олії, масла, жир у вашому компостері. Також не додавайте до компосту рештки хворих рослин. Їх потрібно утилізовувати окремо, спеціальним чином, не в домашніх умовах, аби не нашкодити вашому здоров’ю та довкіллю.
  6. Перемішуйте компост час від часу, додаючи нові шари субстрату чи порцій органічних відходів. Ніколи не утрамбовуйте компост: повітря — важливий компонент, що прискорює компостування.
  7. Компостна суміш має бути вогкою, але не надто. Якщо компост починає неприємно пахнути, одна з причин — надмірна вологість: додайте більше субстрату.
  8. Щодо температури, чим тепліше погода, тим швидшим буде процес. Однак і сам компост продукує тепло. Коли процес компостування буде «у розпалі», компост почне нагріватися – температура всередині може сягати понад +60 С. Коли суміш почне «стигнути», це буде ознакою завершення компостування, і зовсім скоро ви зможете використати свій компост як добриво.

Дотримуючись цих рекомендацій, усього за декілька місяців ви отримаєте чудове добриво для своїх рослин – чи то на підвіконні, чи на клумбі, в парку чи городі.


« повернутися до розділу «Компостування»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь