Чому важливо компостувати органіку?
Смітник у будь-якій квартирі, залежно від сезону, на 40-60% складається з органіки. За рік середньостатистичний європеєць викидає 90 кілограмів їжі. У світовому масштабі ця цифра перетворюється на неймовірні 1,2-2 мільярди тонн викинутої їжі. А на смітнику кожне гниле яблуко перетворюється на потенційний каталізатор пожежі.
«Коли ми ще не винайшли поліетилен, скло, метал та подібні матеріали, органічні відходи просто перегнивали. Утім сьогодні органіка на смітниках перебуває поруч з іншими відходами, що унеможливлює природний процес розкладання. Через таке сусідство органічні відходи виділяють небезпечний газ – метан. Він розігріває сміттєву масу та провокує пожежі»
Бензопірен, діоксини, оксиди нітрогену й сірки та вуглекислий газ – ці речовини виділяються у повітря під час пожеж на сміттєзвалищі.
Частина з них може викликати у людини отруєння, інші провокують прискорення змін клімату.

«Атмосфера має своєрідну оболонку парникових газів, яких протягом останніх років через людську діяльність стало чимало. Ці гази провокують утворення парникового ефекту. Саме він пришвидшує кліматичну зміну. Внаслідок цього, наприклад, змінюється фізика хмар і стаються надзвичайні погодні явища: інтенсивні затоплення, шторми, порушується тепловий режим зими та літа»
Та навіть якщо пощастить, і займання на смітнику не відбудеться, сусідство органіки з іншими відходами все одно дасть про себе знати. Просто не одразу. Адже під час перегнивання органіка виділяє багато рідини. Вона стікає крізь шари сміття, змішується з мікропластиком та небезпечними відходами. Потім потрапляє у ґрунтові води.І повертається до нас через водогони та продукти харчування.

Микола Рябика
еколог, співзасновник та виконавчий директор громадської організації «Плато»
