Пошук

Інформація щодо взаємовідносин АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» з КП ПОР «Полтававодоканал»

Дата: 19.01.2024 14:02
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» вважає за необхідне роз’яснити ситуацію, яка склалася у взаємовідносинах з КП ПОР «Полтававодоканал». Дане комунальне підприємство протягом 2023 року не в повному обсязі сплачувало Товариству за послуги з розподілу електроенергії. У 2023 році борг тільки зростав і станом на 1.01.2024 року лише за 2023 рік він склав 12,5 млн грн. Заборгованість за попередні роки цього підприємства перед
АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» складає більше ніж 100 млн грн.

Щоб вирішити дану проблему, а саме оплати поточних боргів, 5 грудня 2023 року Товариство звернулося з листом до голови Полтавської обласної ради (так як КП ПОР «Полтававодоканал» перебуває у її власності) з проханням взяти під особистий контроль вирішення питання щодо погашення існуючої заборгованості та посприяти у виконанні їхніх договірних зобов’язань. Керівництво облради самоусунулося від вирішення цієї проблеми. Тому 27 грудня 2023 року АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» звернулося з листом до голови обласної військової адміністрації, в якому проінформувало про ситуацію, яка склалася. Крім того, були проінформовані керівники органів місцевого самоврядування, на території яких розташовані дільниці КП ПОР «Полтававодоканал». Але, на жаль, навіть після цього, питання не було вирішене.

Після багаточисельних попереджень, 15 січня Товариство було вимушене вимкнути від електропостачання частину адміністративних та офісних будівель, що належить КП ПОР «Полтававодоканал».

Окрім порушення умов договору в частині розрахунків за надані послуги та нарощування заборгованості за послуги з розподілу електроенергії, КП ПОР «Полтававодоканал» самостійно припинив постачання електричної енергії на власні об’єкти. У зв’язку з цим, з 11 січня 2024 року, згідно з законодавством,  для КП ПОР «Полтававодоканал» на 90 днів встановлено у якості постачальника електричної енергії «останньої надії» Державне підприємство зовнішньо-економічної діяльності «Укрінтеренерго». Зазначаємо, що тарифи постачальника «останньої надії» орієнтовно на 30% вищі, ніж у інших постачальників. За попередніми розрахунками, це складе близько 5 млн грн, додаткових витрат на оплату вартості електроенергії в місяць. Це одразу може вплинути на вартість послуг для споживачів. Тому даний крок керівництва КП ПОР «Полтававодоканал» не зрозумілий з огляду на фінансову ситуацію, у якій опинилося підприємство.

16 січня АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» проінформувало обласну військову адміністрацію, обласну раду, керівників управлінь СБУ, ГУНП, обласної прокуратури у Полтавській області про те, що заборгованість КП ПОР «Полтававодоканал» у майбутньому буде тільки зростати, а оскільки ДПЗД «Укрінтеренерго» є державним підприємством, збитки буде завдано саме державі. Тому АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» прохало керівництво області та правоохоронні органи взяти під контроль ситуацію з боргом комунального підприємства (Детальніше з листуванням можна ознайомитися за посиланням https://www.poe.pl.ua/wp-content/uploads/2024/01/Lystuvannia-Poltavaoblenerho-Vodokanal.pdf).

Товариство як учасник ринку електричної енергії, який бачить проблеми окремих споживачів, пропонує вирішення даної проблеми у відмові територіальними громадами, у яких розташовані дільниці КП ПОР «Полтававодоканал», від послуг обласного комунального підприємства та створенні місцевих комунальних підприємств. У Кременчуці, Лубнах та Миргороді вони уже існують. У такому випадку, громада зможе контролювати фінансування та видатки таких підприємств. Сподіваємося, що керівництво обласної ради та обласної військової адміністрації вирішить проблему, яка склалася. В іншому випадку, на вимогу ДПЗД «Укрінтеренерго», АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» буде вимушене припинити постачання електричної енергії до всіх обєктів КП ПОР «Полтававодоканал».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь