Пошук

Додано нову підставу для звільнення з військової служби

Дата: 18.08.2023 09:06
Кількість переглядів: 373

Фото без опису

21 липня 2023 року набув чинності Закон України  № 3096-IX «Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»  [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3096-20#Text ],   щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану»».

Даним нормативно-правовим актом встановлюється додаткова підстава для звільнення з військової служби під час воєнного стану військовослужбовцям, якщо їхні близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

До близьких родичів в контексті даної підстави для звільнення належать:

  • чоловік чи дружина;
  • син чи донька;
  • мати чи батько;
  • дід та баба;
  • рідний або неповнорідний брат чи сестра (неповнорідний брат чи сестра – це такі, які мають спільну матір або спільного батька).

За наявності даної підстави для звільнення з військової служби військовослужбовець за наявності бажанням має право звільнитись. Для цього йому необхідно подати на ім’я командира рапорт про звільнення та додати до нього документи, які підтверджують право на звільнення у воєнний час.

До документів, які підтверджують право на звільнення у воєнний час за даною підставою належать:

  • документи, які підтверджують родинні зв’язки військовослужбовця з особою, яка загинула або пропала безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;
  • документи, які підтверджують обставини загибелі чи зникнення безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

При написанні  рапорту про звільнення, також обов’язково має бути зазначено:

  • підстава звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

У разі виникнення питань правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або до найближчого бюро правової допомоги.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь