Пошук

Порядок арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу

Дата: 19.05.2023 11:23
Кількість переглядів: 159

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадують споживачам насіння і садивного матеріалу, що для вирішення спірних питань стосовно посівних якостей придбаного насіння та товарних якостей садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення якостей насіння і садивного матеріалу (Постанова Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 року № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»).

Відповідно до даної Постанови, у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, або у сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, фізична особа – підприємець або юридична особа (далі – заявник) не пізніше 10 календарних днів з дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу.

У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) повідомляє заявнику.

Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби заяву не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

До заяви додаються копії:

  • сертифіката;
  • документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

Копії документів, що додаються до заяви, засвідчує орган з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

Інспектор відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки територіального органу Держпродспоживслужби розглядає подану заяву і копії документів, що до неї додаються, і не пізніше наступного робочого дня приймає рішення про відбір арбітражної проби та проведення арбітражного визначення.

Арбітражне визначення проводиться:

- посівних якостей насіння (крім плодових та горіхоплідних культур) – за чистотою (за винятком вмісту обрушених зерен), вмістом домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур’янів, карантинних об’єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці), вмістом склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику, схожістю, одно - і багаторостковістю насіння буряків, життєздатністю (тільки для насіння озимих культур, що висівається у рік збирання врожаю);

- посівних якостей насіння плодових та горіхоплідних культур – за чистотою, масою 1000 насінин, життєздатністю;

- товарних якостей садивного матеріалу багаторічних рослин – за збудниками грибкових і бактеріальних хвороб, вірусами та мікоплазмою.

Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу.

Пам’ятайте! У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.

Після завершення арбітражного визначення територіальний орган Держпродспоживслужби не пізніше ніж протягом наступного робочого дня видає особисто або надсилає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

За матеріалами Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь