Пошук

Міжнародний день здоровʼя рослин

Дата: 12.05.2023 16:00
Кількість переглядів: 62

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що сьогодні здоров'я рослин виявляється у дедалі більшій небезпеці. Зміна клімату та діяльність людини змінюють екосистеми, скорочують біорізноманіття та створюють нові ніші, де розмножуються шкідники!

Гаслом 12 травня 2023 року є  - «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Цей день Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила Міжнародним днем здоров’я рослин. Мета полягає в тому, щоб підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток.

Рослини становлять основу життя на Землі. Від них залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють кисень, яким ми дихаємо, їжу, яку ми їмо. Ще рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо. Також підтримують здоров’я ґрунту (родючість) та ін. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я.

За повідомленнями ФАО(Організація продовольства та сільського господарства ООН) щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається значна частина урожаю сільгоспкультур. Зміни клімату та діяльність людини змінили екосистеми і стали причиною зменшення різноманіття флори. У сучасних інтегрованих системах захисту рослин, провідним є хімічний метод. Ця тенденція на тривалий час збережеться і в майбутньому, оскільки науково обґрунтоване застосування пестицидів, порівняно з іншими засобами захисту від шкідливих організмів, забезпечує його високу біологічну і економічну ефективність.

Важливим фактором збереження здоров’я рослин є застосування оригінальних, зареєстрованих та дозволених до використання в Україні препаратів. Проведення захисту рослин фальсифікованими, неякісними пестицидами в сільському господарстві часто призводить до пригнічення росту рослини, чи навіть загибелі, негативно впливає на здоров'я людини, забруднює середовище небезпечними речовинами, спричиняє загибель фауни.

Як і у випадку зі здоров’ям людини, захист рослин від шкідливих організмів набагато вигідніший, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

Що ми можемо зробити, щоб підтримати здоров’я рослин?

Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці. Застосовуйте екологічно чисті методи боротьби зі шкідливими організмами, включаючи ті, які базуються на біологічних підходах, які не вбивають запилювачів, а також корисних комах і організмів. Скористайтеся перевагами інтернету, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослинам і боротися з ними.

В ООН закликають бути обережними під час перевезення через кордон рослин і рослинних продуктів і перевіряти їхню відповідність фітосанітарним вимогам. Також з особливою увагою просять замовляти рослини і рослинну продукцію в інтернеті. Це допоможе стримати поширення шкідників і хвороб рослин.

Інвестувати в розвиток потенціалу щодо захисту здоров’я рослин, дослідження та інформаційно-роз’яснювальну роботу. Розширювати можливості організацій із захисту рослин та інших відповідних установ і забезпечувати їх необхідними кадровими і фінансовими ресурсами, а також вкладати більше коштів в дослідження та інформаційно-просвітницьку роботу щодо здоров’я рослин.

Забезпечувати, щоб фітосанітарні вимоги щодо імпорту ґрунтувалися на стандартах ІРРС і були технічно обґрунтованими, відповідали ризику зараження шкідливими організмами, являли собою найменш доступні обмежувальні заходи та створювали мінімальні перешкоди для міжнародного руху людей, товарів і транспортних засобів.

Узгоджувати політику та дії з цілями сталого розвитку, пов’язаними зі здоров’ям рослин, зокрема тими, які спрямовані на усунення голоду, недоїдання, зменшення бідності та загроз для навколишнього середовища.

Вдосконалювати системи регулярного моніторингу і раннього попередження для захисту рослин, з метою завчасного отримання інформації про загрози, щоб застосовувати попереджувальні та адаптаційні заходи та зберегти здоров’я рослин.

За матеріалами Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь