Пошук

Порядок прийому до закладів вищої освіти 2023: основні тези

Дата: 20.03.2023 08:47
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Міністерством освіти і науки затверджений Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році.

        Документ врегульовує питання механізму прийому на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра закладами вищої освіти.

Бакалаврат

          Згідно з документом, для вступу до закладів вищої освіти на бакалаврські програми абітурієнти мають подати результати національного мультипредметного тесту.

Національний мультипредметний тест містить три предметні блоки: два обов'язкові – з української мови та математики, і один за вибором учасника – історія Українибіологіяфізикахімія, іноземні мови (англійськанімецькафранцузькаіспанська).

         Окрім результатів НМТ 2023 року, вступники зможуть також скористатись результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2020 та 2021 років.

Конкурсний бал вступників на бакалавра 

        Документом передбачено, що конкурсний бал для вступу буде розраховуватись шляхом переведення тестових балів, отриманих за кожен предметний тест, у рейтинговий бал за 200-бальною шкалою.

         Для вступу на кожну спеціальність для усіх тестових предметів встановлені вагові коефіцієнти.

         Для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я» конкурсний бал для вступу не може бути менше ніж 150 балів.

          Для спеціальностей галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», спеціальності «Фармація, промислова фармація» конкурсний бал на бюджет не може бути меншим 140 балів, для вступу на контракт – меншим за 120 балів.

         Для усіх інших спеціальностей мінімальний конкурсний бал для допуску в конкурсному відборі має визначати заклад освіти у своїх Правилах прийому.

Середній бал документа про освіту та коефіцієнти

У вступній кампанії 2023 року не будуть використовувати середні бали атестатів та сільський коефіцієнт.

Водночас передбачено застосування галузевого коефіцієнту, що буде використаний з метою для підтримки вступників із пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетності) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

 

Пільги при вступі на бакалаврат

Цьогоріч передбачено збереження усіх пільг та пільгових категорій громадян, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. Також пільги для здобуття освіти отримали колишні полонені та їхні діти.

БІЛЬШЕ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ Для отримання оперативної інформації про проведення ЗНО та вступної кампанії приєднуйтесь до каналу Вступ.ОСВІТА.UA в Telegram.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь