Пошук

Пишаємось людьми, які завжди на варті підтримки - зі святом, соціальні працівники!

Дата: 03.11.2022 13:44
Кількість переглядів: 129

У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13 квітня 1999 року, відзначається День працівника соціальної сфери. Це професійне свято людей, які проявляють милосердя, гуманізм, створюють добро не тільки зі службового обов’язку, а й за велінням совісті та покликом душі. Вони дарують людям надію на краще, вчасно подають руку допомоги тим, хто цього потребує. Нехай добро зроблене фахівцями соціальної сфери, повертається сторицею, а  віра, надія і любов будуть завжди поруч.

В умовах децентралізації влади, реформування системи соціальних послуг, з метою збереження гідного рівня надання соціальних послуг у громаді, виконання повноважень у сфері соціального захисту населення Щербанівської територіальної громади,  у березні 2018 року створено Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області. 

           З  2020 року Територіальний центр реорганізовано у Центр надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, що дає можливість надавати  соціальні послуги не лише людям похилого віку, особам з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), що частково втратили здатність до самообслуговування, учасникам АТО/ООС,  але й дітям з інвалідністю та особам/сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

        У Центрі працює 45 працівників, функціонує 4 відділення, а саме: соціальної допомоги вдома, денного перебування, організації надання адресної натуральної та грошової допомоги,  соціального супроводу сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

         Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», державних стандартів, у Центрі надаються такі соціальні послуги, як догляд вдома, паліативний догляд, соціальна адаптація, консультування, представництво інтересів, соціальна профілактика, посередництво, соціальна інтеграція та реінтеграція,  екстрене (кризове) втручання,  соціальний супровід,  натуральна допомога, інформування, транспортні та інші соціальні послуги.

        Адже, соціальні послуги – це дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають і не можуть подолати їх самостійно.

Соціальною послугою  «Догляд вдома» охоплено 209 осіб похилого віку, з них 41 осіб з інвалідністю.

У Центрі діє Пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації.

  Соціальні послуги  щоденно надають за місцем проживання 24 соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома не лише жителям Щербанівської територіальної громади, але  і  Мачухівської та Коломацької територіальних громад з якими укладено Договори про міжмуніципальне співробітництво на спільне утримання та фінансування Центру надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради.

            Соціальні робітники забезпечені безоплатним проїздом у транспорті, велосипедами, спеціальним одягом та необхідним інвентарем для роботи, що дає змогу вчасного надання соціальних послуг їх отримувачам.    

Послугу «соціальне таксі» забезпечує  автотранспортне підприємство «Автолідер»  відповідно до Договору про надання транспортної послуги.  

          Центр надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради має Ліцензію МОЗ України для провадження медичної практики у відділенні денного перебування. У відділенні денного перебування Центру функціонує медичний кабінет, який забезпечений необхідним медичним обладнанням, лікарськими препаратами  для проведення оздоровчих процедур, здійснення заходів  щодо профілактики захворювань та збереження здоров’я відвідувачів. Кабінет лікувальної фізкультури укомплектований сучасними тренажерами, що дає змогу забезпечувати фізичну реабілітацію отримувачів соціальних послуг.         

       З метою максимального наближення соціальних послуг, безпосередньо до отримувачів послуг, функціонує віддалене робоче місце  в с. Плоске.

         Великим попитом серед відвідувачів Центру користується соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку», який допомагає слухачам старшого віку отримати нові знання, уміння, навички у гуртках, клубах за інтересами, факультативах та любити і цінувати себе в будь-якому віці. В приміщенні для проведення занять власними силами оформлено українську світлицю.

        Завдяки тісній співпраці з Полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на базі відділення денного перебування діє дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де працівники бюро здійснюють прийом та консультування осіб, які потребують правової допомоги, надаючи роз’яснення з правових питань. У приміщенні відділення знаходяться буклети з правової тематики, інформація з контактними телефонами та примірники щомісячної право просвітницької газети «Правовий вісник», що доступні для ознайомлення. 

         Відділенням організації надання адресної натуральної  та грошової допомоги надаються послуги перукаря, взуттьовика, швачки.

        У Центрі функціонує відділення соціального супроводу осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальними послугами охоплено 57 родин  (113 дітей), які опинилися у складних життєвих обставинах та не можуть подолати їх самостійно.

          Відділення з урахуванням потреб, надає такі соціальні послуги: соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; екстрене (кризове) втручання; консультування; соціальний супровід; представництво інтересів; посередництво (медіація); соціальна профілактика; інформування.

         Фахівці з соціальної роботи відділення інформують населення про перелік соціальних послуг, умови та порядок їх отримання, проводять оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах, надають допомогу у розв’язанні їх соціально-побутових проблем, забезпечують соціальне супроводження прийомних сімей, інформують населення про сімейні форми виховання дітей та проводить первинний відбір кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.

          На сьогодні соціальними послугами охоплено 1011 осіб.          

           Для надання соціальних послуг Центр залучає волонтерів на договірних засадах. Ми маємо соціальну співпрацю з Полтавською обласною науковою бібліотекою ім. І.П.Котляревського, Полтавською обласною Спілкою екскурсоводів, Полтавською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України, Полтавським інститутом економіки і права (кафедра соціальної роботи), Полтавською філією суспільної служби України, громадською організацією «Центр надання соціальної допомоги» «Порятунок», благодійними організаціями «Світло надії», «Карітас Полтава», релігійними організаціями.

         Центр надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради працює над удосконаленням своєї роботи, розширенням переліку соціальних послуг, плануємо розвивати побутові послуги в селах територіальної громади, які необхідні для задоволення повсякденних життєвих потреб людей похилого віку, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, сімей/ осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах.

     Інформування жителів територіальних громад про роботу Центру надання соціальних послуг Щербанівської сільської ради Полтавського району здійснюємо через соціальні мережі.

          В переддень професійного свята – Дня працівника соціальної сфери, дозвольте висловити слова глибокої поваги та вдячності, працівникам нашого трудового колективу, тим хто повсякденно опікується життєвими потребами громадян, забезпечує їм соціальний захист і державну соціальну підтримку. Турбота про людей, любов до людей є головними у діяльності працівників соціальної сфери. Отримувачі соціальних послуг цінують вашу благородну і відповідальну працю.

           Дякую вам за все те, що ви робите для людей, які без ваших зусиль, ваших знань, вашого терпіння, вашого вміння поводитися з людьми не змогли б вирішити своїх проблемних питань. Дякую за безвідмовну волонтерську діяльність. Бажаю вам щастя, міцного здоров’я, невичерпного оптимізму, домашнього затишку, мирного неба і бажання працювати на благо людей. Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь