Пошук

В Україні дозволили реєструвати нерухомість та громадські формування на тимчасово окупованих територіях

Дата: 20.09.2022 10:46
Кількість переглядів: 464

Фото без опису

31.08.2022 набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 30.08.2022 № 3642/5, яким  внесені зміни до наказів Мін’юсту:

 - «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України» від 28.03.2016 № 898/5;

 - «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць» від 25.11.2016 № 3359/5.

Відповідно до прийнятих змін:

  • з 31 серпня і до завершення 1 місяця з дня припинення / скасування воєнного стану  дозволено реєструвати права власності та інші речові права на нерухоме майно, яке розташовано в АР Крим, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській, Херсонській області та місті Севастополь, незалежно від його місцезнаходження;
  • в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація юридичної особи та громадського формування, місцезнаходженням яких є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи та громадського формування;
  • державна реєстрація юридичних осіб – релігійних громад, місцезнаходженням яких є місто Київ або Київська область, проводиться уповноваженими суб’єктами державної реєстрації міста Києва та Київської області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 року № 209 "Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" державна реєстрація проводиться виключно:

 - державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державні реєстратори), включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку державних реєстраторів та посадових осіб (далі - перелік), яким в умовах воєнного стану надається доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Перелік може передбачати обмеження (умови) проведення (прийняття) включеними до нього державними реєстраторами, посадовими особами реєстраційних дій (рішень про державну реєстрацію прав);

 - нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (із застереженням, передбаченим підпунктом 1-1 пункту 1 постанови). Перелік таких нотаріусів можна знайти на сайті Міню'юсту.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за телефоном  (0532) 56-02-88.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь