Пошук

В умовах воєнного стану комісії з розслідування нещасних випадків на виробництві продовжують свою роботу

Дата: 26.08.2022 17:18
Кількість переглядів: 610

Із моменту повномасштабного військового вторгнення російської федерації на територію нашої держави небезпека для українських працівників на робочому місці суттєво зросла. Ворог атакує цивільні об’єкти, об’єкти інфраструктури, мінує поля та дороги.

Від 24 лютого 2022 року внаслідок бойових дій на підприємствах Полтавщини зафіксовано 8 випадків травмування та/або смерті працівників. Зазначені випадки трапилися на підприємствах:

  • Кременчуцького району (5 випадків);
  • Миргородського району (1 випадок);
  • Полтавського району (2 випадки).

Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії постраждали 13 працівників, 2 з яких загинули.

Зазначені звітні дані свідчать про те, що навіть якщо на території регіону не ведуться активні бойові дії, працівники підприємств не можуть перебувати у повній безпеці. Так, 25 квітня 2022 року відповідно до потреби по виконанню робіт із культивації та згідно з умовами договору тракторист-машиніст (далі – працівник) одного з сільськогосподарських підприємств Полтавського району був направлений у відрядження на культиваційно-польові роботи на різних ділянках Харківської області, що знаходяться в обробітку цього підприємства.

11 травня 2022 року, керуючи колісним трактором, працівник у відповідності до мети відрядження та своїх посадових обов’язків, виконував польові роботи із посіву та культивації полів, що розташовані поблизу населених пунктів Новий Мерчик та Журавлі Богодухівського району Харківської області.

Попередньо провівши технічне обслуговування трактора, працівник у складі бригади із шести колісних тракторів розпочав роботу.

Близько 10 години 40 хвилин у повітряному просторі над полем, де виконувалися роботи, низько над землею пролетів військовий літак російської федерації, пролунали два вибухи та піднявся стовп чорного диму. Варто зазначити, що в період, коли здійснювалися роботи, повітряна тривога не оголошувалася. 

У результаті ракетного обстрілу трактор працівника загорівся, а його самого було тяжко поранено та госпіталізовано до військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків), де 20 травня 2022 року він помер.

Відповідно до Акта, складеного ГУ ДСНС України у Харківській області від 11.05.2022, причиною пожежі на тракторі є ведення бойових (воєнних) дій.

Під час досудового розслідування встановлено факт порушення законів та звичаїв війни військовослужбовцями підрозділів збройних сил чи інших відомств російської федерації, що полягали в здійсненні обстрілів із використанням невстановленого типу авіаційних пускових пристроїв, невстановленого виду озброєння, снарядами невстановленого калібру, внаслідок чого працівник із Полтавщини отримав тілесні ушкодження зі смертельними наслідками.

Відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, створено комісію по спеціальному розслідуванню зазначеного нещасного випадку за участю страхового експерта з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолія Грубича.

Подібні нещасні випадки в різних регіонах України є непоодинокими, адже ворог не має жодних моральних принципів.

Збір відомостей про випадки травмування й смерті працівників, проведення розслідувань в умовах режиму воєнного стану передбачають багато труднощів. Часто місце травмування знаходиться в зоні активних бойових дій, відсутня можливість долучити до участі в комісії з розслідування усіх передбачених законодавством представників. Через загрозу життю та здоров’ю члени комісії з розслідування не завжди можуть виїхати на місце події, обстежити його, одержати письмові пояснення і зібрати необхідні документи.

Не зважаючи на численні перешкоди, комісії із розслідування, до яких входять представники Фонду соціального страхування України, Державної служби України з питань праці, представники роботодавця і профспілки, продовжують свою роботу. А Фонд соціального страхування України призначає та виплачує для потерпілих внаслідок бойових дій та їх родин страхові виплати і медико-соціальну допомогу, зокрема, щомісячну компенсацію втраченого заробітку, одноразові допомоги, лікарняні тощо.

Полтавське відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь