Пошук

Ринок праці Полтавщини: попит і пропозиція

Дата: 28.01.2022 09:47
Кількість переглядів: 445

У 2021 році роботодавці поінформували службу зайнятості області  про наявність 30,3 тисячі вакансій.

Найбільше вакансій -  29%  - пропонувалися у сільському господарстві; 19% вакансій – на підприємствах переробної промисловості; 11% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 7% – у будівництві.

У професійному розрізі найбільше пропозицій роботи мали  робітники з обслуговування та експлуатації устаткування – 32%, кваліфіковані робітники з інструментом – 14%, представники найпростіших професій – 14%; сери торгівлі та послуг – 12%.

***  

Станом на 1 січня 2022 року роботодавці заявили до Полтавської обласної служби зайнятості становила 1,8 тисячі актуальних вакансій, це на 15% більше, ніж на таку ж дату минулого року.

За видами економічної діяльності, більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (34%), у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності (11%), у оптовій та роздрібній торгівлі (10%), у будівництві (9%) і у охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги (6%).

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігався на:

- кваліфікованих робітників з інструментом - 27% всіх поданих вакансій (швачка, електрогазозварник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник),

 - робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин - 21% (водій автотранспортних засобів, токар, машиніст екскаватора, фрезерувальник, машиніст розфасувально-пакувальних машин);

- професіоналів - 13% (інспектор (пенітенціарна система), інженер-конструктор, вчитель закладу загальної середньої освіти);

- працівників сфери торгівлі та послуг - 12% (продавці, поліцейський (за спеціалізаціями), охоронник, кухар);

- некваліфікованих працівників - 9% (підсобний робітник, вантажник, жилувальник м'яса та субпродуктів, комірник, двірник, прибиральник виробничих приміщень);

- фахівців - 8% (бухгалтер, електромеханік, сестра медична (брат медичний), майстер виробничого навчання, інспектор воєнізованої охорони, фахівець, механік, асистент вчителя).

***

У 2021 році послугами Полтавської обласної служби зайнятості скористалися 64,2 тисячі зареєстрованих безробітних.

Серед безробітних, які мали професійний досвід, 27% раніше працювали у сільському господарстві; 16% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 15% – на підприємствах переробної промисловості; 13% - у державному управлінні й соціальному страхуванні.

Станом на 1 січня 2022 року послуги Полтавської обласної служби зайнятості отримували 17,9 тисячі  зареєстрованих безробітних, що на 36% менше, ніж на цю ж дату минулого року.

Серед безробітних  Полтавщини чоловіків і жінок майже порівну: 8,8 тисячі осіб (49%) – чоловіки,  9,1 тисячі (51%) – жінки.

 За віковими групами: 25% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 28% – від 35 до 44 років; 30% –  від 45 до 55 років; 17% – понад 55 років.

За освітою: 46% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту, 42% – професійно-технічну, 12% – загальну середню.

На одне вільне робоче місце претендувало 10 безробітних (на 1 січня 2021 року – 18 осіб).

Найбільша нестача вакансій спостерігалася для представників таких професій: водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих товарів, бухгалтер, кухар, спеціаліст державної служби. Не вистачає роботодавцям швачок, поліцейських, кондукторів громадського транспорту, фрезерувальників, інспекторів пенітенціарної системи,  електромеханіків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь