Пошук

Вимоги Закону України “Про охорону праці” – обов’язкові для всіх!

Дата: 10.01.2022 15:58
Кількість переглядів: 238

Одним із важливих напрямів діяльності страхового експерта з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області є проведення планових та позапланових перевірок стану умов і безпеки праці та здійснення профілактичної роботи з цих питань.

Систематизація висновків за результатами проведених перевірок зводиться до того, що організація виробничих процесів у малих фермерських господарствах суттєво відрізняється від організації виробництва у великих сільськогосподарських підприємствах та агрохолдингах. Це обумовлюється порівняно невеликими площами земель, що обробляються, та малою чисельністю працюючих. Проте такі господарства в нашому регіоні складають значну частину всіх аграрних підприємств.

Працівники фермерських господарств із мінімальною кількістю сільськогосподарської техніки та устаткування виконують увесь цикл технологічних робіт у сільському господарстві:

- обробіток ґрунту, посів, догляд за посівами;

- обробіток агрохімікатами та пестицидами;

- збирання врожаю, вантажно-розвантажувальні роботи;

- первинне оброблення зерна;

- заготівля та зберігання кормів;

- комплекс робіт у тваринництві.

Нерідко трапляються випадки, коли один працівник суміщає декілька професій та спеціальностей. Обсяг робіт, що виконуються, та їх сезонний характер спонукають голову фермерського господарства до мінімізації витрат на охорону праці, на утримання найманих працівників. Проте виробнича необхідність, пов’язана із залученням до робіт непідготовленого персоналу, часто призводить до нещасних випадків на виробництві. Тож власники малих сільгосппідприємств мають ретельно ставитись до безпеки свого персоналу. Відповідно до вимог ст. 13 Закону України “Про охорону праці” саме роботодавці мають забезпечувати безпечні та нешкідливі умови праці.

Діяльність фермерських господарств повинна базуватися на Кодексі законів про працю України, Господарському кодексі України, Законах України “Про охорону праці”, “Про фермерське господарство”, “Про пестициди і агрохімікати”, “Про пожежну безпеку”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та низки інших чинних законодавчих нормативно-правових актів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності в сільському господарстві.

Одним із основних нормативно-правових актів, що безпосередньо регулює організацію охорони праці у фермерських господарствах, є Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві (далі – Правила), затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 № 1240.

Відповідно до цих Правил систему організації охорони праці у фермерських господарствах слід розділити на декілька складових:

- вимоги безпеки до виробничого обладнання та організації робочих місць;

- безпека праці під час експлуатації сільськогосподарської техніки;

- поводження з мінеральними добривами та пестицидами, їх зберігання та використання;

- вимоги безпеки під час обробітку ґрунту, сівби й догляду за посівами під час збирання та зберігання продукції рослинництва;

- безпека праці під час збирання та заготівлі соломи, сіна, сінажу й силосу;

- вимоги безпеки під час одержання продукції тваринництва, правила поводження з тваринами;

- пожежна безпека та робота з електроприладами.

Документи, які в обов’язковому порядку мають бути у фермерського господарства:

- інструкції з охорони праці, посадові інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку;

- положення, переліки, інструкції та інші акти з охорони праці, що діють у межах господарства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці;

- порядок і графік проведення навчань та перевірки знань з питань охорони праці працівників та спеціалістів.

Залежно від наявної матеріально-технічної бази керівник фермерського господарства повинен отримати в територіальних органах Держпраці дозвільні документи або задекларувати роботи підвищеної небезпеки. Також до його основних обов’язків належить:

- забезпечення фінансування й організації проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;

- забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами;

- допускати до виконання робіт тільки тих працівників, які пройшли навчання та перевірку знань, а також інструктажі з питань охорони праці.

Незалежно від обсягу виробництва та кількості працюючих керівник фермерського господарства повинен усвідомлювати необхідність створення безпечних та нешкідливих умов праці для попередження виробничого травматизму й професійних захворювань у порядку, встановленому чинним законодавством, а в разі настання нещасного випадку чи професійного захворювання – керуватись Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві” від 17.04.2019 № 337.

Впровадження заходів з охорони праці має значний позитивний вплив на профілактику виробничого травматизму та допомагає зберегти життя і здоров’я працівників під час трудової діяльності.

 

В.о. начальника Полтавського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Полтавській області

Василь Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь