Пошук

Правопросвітництво: запитання та відповіді

Дата: 27.12.2021 16:27
Кількість переглядів: 596

Що робить система БПД для підвищення освіченості населення з питань земельних правовідносин? З січня цього року проведено понад 3 тис. правопросвітницьких заходів, які відвідали майже 158 тис. осіб. Основні теми: земельна реформа, безоплатне отримання земельної ділянки, приватизація ділянки під своїм будинком, укладання та розірвання договору оренди, оформлення спадщини чи договору відчуження ділянки, порядок підтвердження прав у разі втрати чи помилок у правовстановлюючих документах.

«Серед питань, які найбільш хвилюють людей, перше – щодо управління землями громад, друге – стосовно безоплатного надання земельних ділянок у власність із земель запасу. Серед інших – є питання оподаткування, легалізації використання земель, тобто, оформлення прав на землю та інші. Але всі ці питання вирішуються в процесі проведення земельної реформи. Зараз потрібно, щоб люди орієнтувалися в земельному законодавстві, і тут велика роль системи безоплатної правової допомоги та міжнародних організацій, які проводять величезну правопросвітницьку роботу», – підкреслив керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах.

Завдяки масштабній інформаційно-правопросвітницькій кампанії збільшилася кількість людей, які звертаються до системи БПД зі своїми правовими проблемами, що пов’язані з землею. Якщо за травень 2020 року надійшло 1,8 тис. звернень по безоплатну правову допомогу з питань земельних правовідносин, то у грудні 2020 року – вже 8,1 тис.

«Зі стартом земельної реформи актуальним стало питання процедури купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення та наявних обмежень. Загалом останнім часом значно зросла потреба людей у правовій інформації. Тому для системи  безоплатної правової допомоги важливий напрям роботи – покращення правової обізнаності громадян, посилення захисту їхніх прав у сфері земельних відносин», – зазначив  Олександр Баранов.

З найбільш актуальних питань у сфері земельних відносин підготовлені інформаційні матеріали (надруковано 9 найменувань буклетів та листівка), а також консультації на довідково-інформаційній платформі «WikiLegalAid». Крім того, система БПД проводить інформаційну кампанію, зокрема розміщена зовнішня соціальна реклама про можливість отримати правову допомогу із земельних питань.

ДОВІДКОВО про систему безоплатної правової допомоги

Система безоплатної правової допомоги – це понад 500 центрів та бюро правової допомоги по всій Україні, більш ніж 1500 штатних юристів та понад 8 тис. адвокатів, що співпрацюють з системою БПД. За час роботи системи зареєстровано понад 3,1 млн звернень від більш ніж 2 млн клієнтів. У близько 2,8 млн випадків звернень було надано первинну правову допомогу, у понад 360 тис. випадків –  вторинну.

Як можна отримати безоплатну правову допомогу

У центрах та бюро правової допомоги. Їх перелік, поштові, електронні адреси та графік роботи можна дізнатися на сайті системи БПД у розділі «Всі центри».

Мешканці віддалених населених пунктів можуть отримати правову консультацію під час роботи консультаційних пунктів. Дізнатися графік їхньої роботи можна у найближчому місцевому центрі. Також можна скористатися пошуком на сайті системи БПД у розділі «Пошук найближчого центру та консультаційних пунктів».

Дистанційно:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR , або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/
  • потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь