Пошук

Дев’ять із десяти клієнтів системи БПД позитивно оцінюють надану правову допомогу

Дата: 24.12.2021 16:27
Кількість переглядів: 696

Земельна реформа вже встигла обрости численними міфами про небезпеки та ризики. Певною мірою це наслідок необізнаності українців у сфері земельних правовідносин. Про потребу землевласників у правовій допомозі свідчать результати соціологічного опитування «Готовність землевласників та землекористувачів до впровадження земельної реформи», проведеного з 19 червня по 21 липня 2021 року Координаційним центром з надання правової допомоги за сприяння проєкту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що впроваджується Світовим банком та фінансується Євросоюзом. Серед тих, хто вперше звернувся до системи БПД у 2020–2021 роках із питань, пов’язаних із землею, за телефоном було опитано 1 тис. осіб, які є землевласниками або користувачами земельних ділянок.

Як показало дослідження, 91% українців, які зверталися до системи безоплатної правової допомоги з земельних питань, отримали необхідну інформацію або підтримку. 90% клієнтів, які задоволені отриманими послугами, зазначили, що порадили б сусіду звернутися до системи безоплатної правової допомоги, якби у нього виникла проблема у сфері земельних відносин.

«Майже 60% опитаних українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі чи землекористувача, якщо вони будуть порушені. Майже три чверті опитаних (73%)  вважають, що, ймовірно, знайдуть, де отримати хорошу пораду, якщо зіткнуться із проблемою, пов’язаною з правом приватної власності на землю. Серед тих, хто ідентифікує систему БПД як надавача правової допомоги, 77% відповіли на це запитання ствердно», – зазначив заступник директора Координаційного центру Сергій Ющишин.

Разом з цим понад половині респондентів потрібна інформація про останні зміни у земельному законодавстві.

«Серед найбільш зручних способів дізнаватися інформацію про земельне законодавство українці виділяють інтернет (41% опитаних), національні телеканали (30%) та соцмережі (19%). Відтак особливого значення зараз набуває співпраця юристів системи БПД з журналістами. Наша спільна робота допоможе розвінчати всі наявні міфи та донести до громадян правдиву інформацію, що збільшить можливості для захисту прав у сфері земельних відносин», – зауважив Сергій Ющишин.

ДОВІДКОВО про систему безоплатної правової допомоги

Система безоплатної правової допомоги – це понад 500 центрів та бюро правової допомоги по всій Україні, більш ніж 1500 штатних юристів та понад 8 тис. адвокатів, що співпрацюють з системою БПД. За час роботи системи зареєстровано понад 3,1 млн звернень від більш ніж 2 млн клієнтів. У близько 2,8 млн випадків звернень було надано первинну правову допомогу, у понад 360 тис. випадків –  вторинну.

Як можна отримати безоплатну правову допомогу

У центрах та бюро правової допомоги. Їх перелік, поштові, електронні адреси та графік роботи можна дізнатися на сайті системи БПД у розділі «Всі центри».

Мешканці віддалених населених пунктів можуть отримати правову консультацію під час роботи консультаційних пунктів. Дізнатися графік їхньої роботи можна у найближчому місцевому центрі. Також можна скористатися пошуком на сайті системи БПД у розділі «Пошук найближчого центру та консультаційних пунктів».

Дистанційно:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR , або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/
  • потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь