Пошук

Провели аналіз – зробили висновки

Дата: 26.11.2021 14:23
Кількість переглядів: 901

Виробничий травматизм і професійні захворювання не випадково у суспільстві порівнюють із національним лихом. Вони приносять не лише страждання для потерпілих та їх рідних, а й негативно впливають на економіку нашої держави.

Одним із основних завдань загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Фахівці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (далі – Полтавське відділення) на постійній основі співпрацюють з підприємствами, установами, організаціями щодо організації належної роботи з охорони праці та профілактики нещасних випадків на виробництві.

За 10 місяців 2021 року на підприємствах Полтавського району сталося одинадцять нещасних випадків на виробництві, чотири з яких – зі смертельними наслідками.

Як показує аналіз матеріалів розслідувань, нещасні випадки сталися через технічні та організаційні причини. Серед організаційних причин: відсутність плану виконання робіт, порушення вимог інструкцій з охорони праці, непроведення навчання з питань охорони праці, залучення працівників до виконання робіт не за професією та інші. Їх усунення не потребує значних матеріальних витрат. Найважливішим чинником у такій ситуації є правильна оцінка ризиків, які наявні на конкретному виробництві, та вжиття необхідних заходів щодо їх зниження.

Іншим важливим питанням у запобіганні травматизму на виробництві є ставлення самого працівника до виконання своїх обов’язків та чітке дотримання інструкцій з охорони праці. Зміст нормативно-правових актів з охорони праці на підприємствах має бути максимально деталізований та конкретизований, адже незначне порушення цих вимог – це прямий шлях до виробничої травми.

З метою запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням страховим експертом з охорони праці Полтавського відділення проводяться перевірки стану умов і безпеки праці на підприємствах району та надаються роботодавцям подання про порушення законодавства з охорони праці й соціального страхування від нещасного випадку на виробництві.

Здійснюючи заходи, спрямовані на запобігання страховим випадкам та усунення загрози здоров’ю працівників, Полтавське відділення спільно з органами державного нагляду за охороною праці прагне, щоб керівники служб охорони праці та роботодавці дбали не тільки про нарощування обсягів виробництва і прибутків, а й про безпеку працівників.

На приватному підприємстві “Імені Калашника” протягом 2019-2020 років відбувся ріст виробничого травматизму. У зв’язку з цим перед керівництвом підприємства постало питання проведення аналізу системи управління охороною праці, оцінки дієвості її елементів та ефективності виконання на робочих місцях.

Проведений аналіз вказав на необхідність внесення змін до чинної систему управління охороною праці.

Керівництво ПП “Імені Калашника” переглянуло своє ставлення до цієї важливої ділянки роботи підприємства. З метою підвищення рівня навчання працівників та посадових осіб було прийняте рішення про внесення докорінних змін у забезпеченні промислової безпеки та охорони праці.

Аналіз загального виробничого травматизму за останні два роки показав, що основними причинами нещасних випадків є:

- недоліки під час навчання безпечним прийомам праці;

- невиконання функціональних обов’язків посадовими особами (здебільшого середньої ланки керівництва);

- невиконання вимог інструкцій з охорони праці працівниками.

Основним видом подій є падіння потерпілих із висоти.

Найбільш травмонебезпечною професією є професія тракториста.

Більшість нещасних випадків траплялося з досвідченими працівниками, стаж роботи яких за професією складає більше 15 років.

Керівництвом ПП “Імені Калашника” було змінене ставлення до підбору та визначення кола осіб, які на виробничих підрозділах відповідають за реалізацію політики з охорони праці, а також до створення системи запобігання нещасним випадкам та іншим загрозам здоров’ю працюючих. На цьому підприємстві впроваджено систему управління охороною праці, призначені посадові особи, які вирішують конкретні питання з охорони праці, створені кабінети з охорони праці, розроблений та ефективно діє Колективний договір між адміністрацією і найманими працівниками, Комплексні заходи з охорони праці та гігієни праці. Працівникам, які працюють на важких роботах, у шкідливих та небезпечних умовах праці, організовано проведення медичних оглядів при прийомі на роботу та періодично, вони своєчасно забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, створено сучасні санітарно-побутові умови.

Відповідно до ст. 3 Конституції України життя та здоров’я людини, її безпека є найвищими соціальними цінностями.

Безпека людини є незмінною умовою сталого розвитку суспільства, тому потрібно працювати, не допускаючи нещасних випадків на виробництві. Адже легше й дешевше запобігти нещасному випадку, ніж ліквідувати його наслідки.

 

В.о. начальника Полтавського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

у Полтавській області

Василь Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь