Пошук

В Україні з'являться 28 нових шелтерів для жертв домашнього насильства

Дата: 16.09.2021 09:14
Кількість переглядів: 455

В Україні до грудня цього року планується створити 28 нових притулків для жертв домашнього насильства, також будуть створюватися денні центри допомоги і служба швидкого реагування.

Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська в інтерв'ю виданню "Кореспондент", повідомляє Укрінформ.

За її словами, в Європі на кожні 10 тис. населення країни має бути одне місце в шелтері, а в Україні до 2021 року було 16 притулків, тобто навіть не в кожній області.

В 2021 року ми робимо справжній ривок - згідно з планом дій, який був затверджений Кабінетом Міністрів, тільки до грудня має бути створено 28 нових шелтерів. Окрім них створюватимуться ще й денні центри допомоги: щоб, якщо немає рішення піти з дому, можна було прийти і проконсультуватися так, щоб ніхто з сусідів і близьких не знав про це. Створюється служба швидкого реагування: 40 мобільних бригад, які мають займатися лише питаннями насильства в сім'ї. Для них буде придбано 40 автівок, — зазначила перша леді.

Зеленська нагадала, що в середині літа уряд виділив субвенцію в розмірі близько 275 млн грн для фінансування запуску притулків, денних центрів і спеціальних служб у поліції.

Крім того, дружина очільника держави наголосила, що з жертвами домашнього насильства має проводитися також психологічна робота.

Жертва домашнього насильства може зателефонувати на гарячу лінію 15-47. Вона може зателефонувати в службу соціальної допомоги. І її перенаправляють у шелтер. Або соціальна служба викличе поліцію, і вони її відвезуть до шелтеру. Там надається первинна юридична допомога, зокрема якщо у людини просто немає документів. Там вона може перебувати від трьох до шести місяців. Там і для дітей є все необхідне, — пояснила Зеленська.

Перша леді розповіла, що тенденція масштабів домашнього насильства "лякає", особливо помітне його зростання під час локдауну.

У домашньому насильстві теж є гендерний перекіс - серед жертв більше жінок. Хоча останнім часом ми починаємо виявляти, що і багато чоловіків теж наражаються на фізичне насильство з боку жінок у родині. Психологічне насильство, перш за все, — акцентувала вона.

Зеленська наголосила на тому, що завдання держави в цій сфері - захистити жертв і покарати кривдника, а ще - змінити ставлення до цього, дати зрозуміти, що говорити про насильство не соромно і що насильство - це не норма.

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня уряд схвалив Національну стратегію безбар'єрного простору і створив Раду для контролю і моніторингу виконання цієї стратегії.

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства заради миру ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічного простору для громадян з тимчасовою або постійною обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків з візками, людей на візках і т. ін.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь