Пошук

В Україні з'являться 28 нових шелтерів для жертв домашнього насильства

Дата: 16.09.2021 09:14
Кількість переглядів: 537

В Україні до грудня цього року планується створити 28 нових притулків для жертв домашнього насильства, також будуть створюватися денні центри допомоги і служба швидкого реагування.

Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська в інтерв'ю виданню "Кореспондент", повідомляє Укрінформ.

За її словами, в Європі на кожні 10 тис. населення країни має бути одне місце в шелтері, а в Україні до 2021 року було 16 притулків, тобто навіть не в кожній області.

В 2021 року ми робимо справжній ривок - згідно з планом дій, який був затверджений Кабінетом Міністрів, тільки до грудня має бути створено 28 нових шелтерів. Окрім них створюватимуться ще й денні центри допомоги: щоб, якщо немає рішення піти з дому, можна було прийти і проконсультуватися так, щоб ніхто з сусідів і близьких не знав про це. Створюється служба швидкого реагування: 40 мобільних бригад, які мають займатися лише питаннями насильства в сім'ї. Для них буде придбано 40 автівок, — зазначила перша леді.

Зеленська нагадала, що в середині літа уряд виділив субвенцію в розмірі близько 275 млн грн для фінансування запуску притулків, денних центрів і спеціальних служб у поліції.

Крім того, дружина очільника держави наголосила, що з жертвами домашнього насильства має проводитися також психологічна робота.

Жертва домашнього насильства може зателефонувати на гарячу лінію 15-47. Вона може зателефонувати в службу соціальної допомоги. І її перенаправляють у шелтер. Або соціальна служба викличе поліцію, і вони її відвезуть до шелтеру. Там надається первинна юридична допомога, зокрема якщо у людини просто немає документів. Там вона може перебувати від трьох до шести місяців. Там і для дітей є все необхідне, — пояснила Зеленська.

Перша леді розповіла, що тенденція масштабів домашнього насильства "лякає", особливо помітне його зростання під час локдауну.

У домашньому насильстві теж є гендерний перекіс - серед жертв більше жінок. Хоча останнім часом ми починаємо виявляти, що і багато чоловіків теж наражаються на фізичне насильство з боку жінок у родині. Психологічне насильство, перш за все, — акцентувала вона.

Зеленська наголосила на тому, що завдання держави в цій сфері - захистити жертв і покарати кривдника, а ще - змінити ставлення до цього, дати зрозуміти, що говорити про насильство не соромно і що насильство - це не норма.

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня уряд схвалив Національну стратегію безбар'єрного простору і створив Раду для контролю і моніторингу виконання цієї стратегії.

Україна отримала офіційний статус учасниці Міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей «Партнерство Біарріц» у вересні 2020 року. Приєднання нашої країни до Партнерства заради миру ініціювала перша леді України в грудні 2019 року.

Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору, ініційована Оленою Зеленською, спрямована на створення умов для рівного доступу до публічного простору для громадян з тимчасовою або постійною обмеженою мобільністю, людей з інвалідністю, батьків з візками, людей на візках і т. ін.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь