Пошук

Усунення бар’єрів в життєдіяльності людей з ін

Дата: 23.04.2021 14:30
Кількість переглядів: 449

Одним з актуальних напрямків діяльності органів соціального захисту населення області є надання соціальних послуг особам з інвалідністю.

Особливим попитом користується послуга “соціального таксі”, яка діє в області більше тринадцяти років.

У 2007 році саме у Полтавській області вперше в Україні було започатковано безкоштовне перевезення осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, які мають порушення опорно-рухового апарату до об’єктів соціальної інфраструктури. Даний вид послуги отримав назву «соціальне таксі». В 33 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), що діяли в області, працювало 25 спецавтомобілів обладнаних підйомними платформами для перевезення осіб з інвалідністю на візках, 3 спецавтомобілі – приставним пандусом. За роки роботи попит на послугу “соціальне таксі” постійно зростав, а вдало впроваджена в життя ідея в напрямку здійснення першими кроків до створення безбар’єрного простору стала візитівкою системи соціального захисту Полтавщини, повідомила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА.

З роками парк спецавтотранспорту застарів, адже переважна більшість автомобілів працює вже понад 13 років. Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації вживались заходи з оновлення парку: в рамках “Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки”, за умови співфінансування з місцевих бюджетів (50х50) в 2018 році вдалось придбати 5 мікроавтобусів обладнаних підйомниками для користування осіб з інвалідністю Гадяцького, Новосанжарського, Машівського, Чутівського районів та Пришибської територіальної громади. В 2019 році придбано 2 мікроавтобуси обладнані підйомниками для Шевченківського району м. Полтава та Глобинського району. В 2020 році, за рахунок коштів міського бюджету, куплено спецавтомобіль Подільському району м. Полтави.

Попит на автотранспортні послуги серед осіб з інвалідністю області постійно зростає. Для прикладу, у 2019 році надано 7,2 тисяч послуг з перевезення, у 2020 році – 8 тисяч послуг.

В умовах проведення реорганізації органів системи соціального захисту населення, передачі функцій з забезпечення надання соціальних послуг на рівень територіальних громад, враховуючи відсутність на місцях доступності до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури виникає потреба у забезпеченні осіб з інвалідністю територіальних громад спецавтотранспортом. Впровадження соціальної послуги з перевезення – напрям, який є вкрай важливим для усунення бар’єрів життєдіяльності людей з інвалідністю, особливо на візках, адже саме впровадження послуги «соціальне таксі» в територіальних громадах забезпечить реальну можливість надання транспортних послуг майже 4 тисячам осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 189 “Деякі питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату”, спеціально обладнаними автомобілями забезпечуються виконавчі органи міських рад (міст з чисельністю населення до 50 тис. осіб), сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад за умови функціонування служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Враховуючи значний попит на автотранспортні послуги серед осіб з інвалідністю, з метою організації надання соціальних послуг з перевезення, Департаментом направлено пропозиції до голів територіальних громад щодо створення служби з перевезення “Соціальне таксі” безпосередньо в громаді та забезпечення надання зазначених послуг.

За сприянням Департаменту соціального захисту населення, в 2019 році Білоцерківською, Шишацькою, Михайлівською та Пирятинською територіальними громадами одержано спецавтомобілі для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями від Міністерства соціальної політики України.

У поточному році Департаментом забезпечено методичний супровід з підготовки документів та формування заявки для Мінсоцполітики України з метою придбання спецавтомобілів для семи територіальних громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь