Пошук

У Щербанівській громаді затвердили порядки надання дозволів у сфері опіки та піклування

Дата: 24.02.2021 10:16
Кількість переглядів: 1444

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, виконавчий комітет Щербанівської сільської ради затвердив порядки у сфері опіки та піклування. Про них ми розкажемо більш детально.

Порядок надання органом опіки та піклування дозволу на відчуження майна право користування яким мають діти, укладання договорів конкретного користування житлом та інші

Для отримання такого дозволу або згоди, батьки та неповнолітні діти, які мають право власності на майно, або право користування майном, повинні звернутись до органу опіки та піклування з відповідною заявою, надати документи, які передбачені чинним законодавством України.

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів розглядає подані документи та з’ясовує наявність (відсутність) обставин, що можуть бути підставою для відмови у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини. 

Порядок надання органом опіки та піклування дозволу на відчуження майна, яке мають у власності діти

Для отримання такого дозволу (згоди) потрібно звернутись до органу опіки та піклування з відповідною заявою, надати документи, які передбачені чинним законодавством України.

Якщо при вчиненні правочину частка житлового приміщення дитини буде продана, але взамін дитина не отримає, або отримає меншу частину іншого житлового приміщення, то орган опіки та піклування не надасть дозвіл на вчинення такого правочину.

Порядок надання Службою у справах дітей виконавчого комітету Щербанівської сільської ради висновку про визначення місця проживання малолітньої (неповнолітньої) дитини з одним із батьків

Для розв’язання спору, що виник між батьками щодо визначення місця проживання дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини такі документи:

  1. Заява батька (матері) дитини .
  2. Копія паспорта батька (матері).
  3. Ухвала суду про впровадження (прийняття) до суду позовної заяви "Про визначення місця проживання дитини з одним з батьків" 
  4. Копія свідоцтва про народження дитини.
  5. Копія рішення суду про розірвання шлюбу між батьками дитини 
  6. Документи, що підтверджують матеріальне утримання дитини тим з батьків, хто проживає окремо. (Документи про сплату аліментів з бухгалтерії підприємства, де працює особа, що сплачує аліменти)
  7. Довідка про склад сім’ї 
  8. Копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності)
  9. Довідка з місця навчання та виховання дитини (ДНЗ, ЗОШ)

Місце проживання дитини не може бути визначене з тим із батьків, який не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або вживає наркотичні засоби, своєю поведінкою може зашкодити здоров'ю та розвитку дитини.

Порядок надання Службою у справах дітей виконавчого комітету Щербанівської сільської ради висновку про підтвердження місця проживання дитини під час вирішення питання її тимчасового виїзду за межі України

Для підтвердження місця проживання дитини під час вирішення питання її тимчасового виїзду за межі України, той з батьків, з ким вона проживає, подає до служби у справах дітей такі документи: 

  • заяву; 
  • копію паспорта заявника; 
  • копію паспорта дитини (у разі наявності); 
  • довідку про реєстрацію місця проживання заявника (у разі коли в паспорті відсутні дані про реєстрацію місця проживання); 
  • довідку про реєстрацію місця проживання дитини; 
  • копію свідоцтва про народження дитини; 
  • копію рішення суду про розірвання шлюбу (у разі наявності); 
  • підтвердження про відправлення рекомендованого листа згідно з вимогами, передбаченими абзацом першим частини п’ятої статті 157 Сімейного кодексу України (у разі наявності); 
  • копію документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ (подається для тимчасового виїзду за межі України дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа або паліативної допомоги).  
  • наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів;
  • наявності заборгованості зі сплати аліментів, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю. 

Порядок прийняття органом опіки та піклування рішення про визначення участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від дитини

У разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один із батьків, що проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини наступні документи:

  1. Заява одного з батьків.
  2. Копія свідоцтва про народження дитини.
  3. Копія рішення суду про розірвання шлюбу батьками (у разі наявності) 
  4. Довідка з місця реєстрації (проживання) 
  5. Копія паспорта заявника.

Після з’ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні, служба у справах дітей складає висновок. 

Рішення виконавчого комітету №12 від 17.02.2021 року ви можете переглянути за посиланням

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь