Пошук

Цивільний захист у громадах: на що звернути увагу новоствореним радам

Дата: 13.01.2021 10:30
Кількість переглядів: 483

Сталий соціально-економічний розвиток територіальної громади та зростання добробуту її населення неможливі без вирішення питань безпеки життєдіяльності людини, її захисту від різних надзвичайних ситуацій, пожеж та небезпечних подій. У ході реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні значущі для безпеки населення повноваження передаються на найближчий до громадян базовий рівень влади – в територіальні громади. Саме на рівні міських, селищних та сільських громад організовуються та реалізуються основні заходи захисту населення і територій. Тому кожна громада з перших днів свого існування має навчитися ґрунтовно планувати та організовувати свою безпеку, захист населення і територій від ймовірних надзвичайних ситуацій.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) вважає одним із основних пріоритетів у своїй діяльності вдосконалення системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій у ході реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій визначено Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та низкою підзаконних нормативно-правових актів. Разом з тим, ДСНС спільно з фахівцями Міністерства розвитку громад і територій України та Міністерства внутрішніх справ України відпрацьовано текст нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема у складі власних повноважень, які виконуються радою громади чи її виконавчим органом у обов’язковому порядку, визначено окремим блоком повноваження у сфері цивільного захисту (частина 13 статті 35 законопроекту). З текстом цього законопроекту, який розміщено для обговорення на порталі «Децентралізація», можна ознайомитись ТУТ  (https://decentralization.gov.ua/law_discussion/project). 

На виконання Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, ДСНС спільно з місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування реалізовано пілотні проекти щодо удосконалення системи цивільного захисту та безпеки громад на базовому рівні місцевого самоврядування. За результатами реалізації цих пілотних проектів підготовлено низку методичних матеріалів, які містять рекомендації щодо утворення відповідних підрозділів з питань  цивільного захисту, рішень та алгоритмів дій органів управління територіальних громад щодо реалізації повноважень у сфері цивільного захисту, аналіз реалізованих в громадах проектів, орієнтованих на безпеку життєдіяльності людини. З цими методичними матеріалами можна ознайомитись на офіційному сайті ДСНС (https://www.dsns.gov.ua/ua/Reformuvannya.html) та на порталі «Децентралізація» (https://decentralization.gov.ua/safety/library).

Як зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час відкритого діалогу Уряду та місцевого самоврядування «Україні – сучасне європейське самоврядування!», з набуттям чинності Закону №1009 (законопроект 3651-д) місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування новостворених районів і громад буквально за три тижні мають прийняти дуже багато рішень, які дозволять з нового року розпочати новий етап розвитку країни – коли послуги, ресурси і відповідальна влада знаходяться максимально близько до людей – у громадах.

У зв’язку з цим, першочерговим завданням для планування та реалізації завдань цивільного захисту, організації пожежної охорони громади є створення у виконавчих органах відповідних рад підрозділів з питань цивільного захисту або призначення окремих фахівців з цих питань, які будуть безпосередньо забезпечувати виконання цих завдань та організують необхідну взаємодію з ДСНС та місцевими органами виконавчої влади.

ДСНС вважає за доцільне звернути увагу керівників рад територіальних громад на наступне:

  • необхідність передбачення під час формування структури виконавчих органів міських, селищних та сільських рад, обраних на перших виборах 25 жовтня 2020 року, створення підрозділу з питань цивільного захисту (або окремої посадової особи з питань цивільного захисту).
  • створення відповідно до вимог законодавства в територіальних громадах організаційної інфраструктури територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту, необхідної для забезпечення ефективної реалізації комплексу заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Зазначене потребує спільних скоординованих зусиль центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

ДСНС забезпечить на базі Навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності областей необхідну підготовку зазначених фахівців з наданням методичних матеріалів з питань організації та реалізації заходів цивільного захисту.

ДСНС залишається відкритим для спілкування та готова надавати всебічну практичну та методичну допомогу територіальним громадам у розбудові системи цивільного захисту на базовому рівні місцевого самоврядування (адреса для спілкування: dozcz@dsns.gov.ua).

 

Автор: Сергій Парталян, директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь