Пошук

У Щербанівській ОТГ вчилися залучати жителів до розвитку громади

Дата: 01.09.2019 16:42
Кількість переглядів: 516

 

Як підвищити активність мешканців громади у вирішенні нагальних місцевих проблем? Відповіді на це запитання шукали ГО «Центр UA» спільно з представниками виконкому та активістами Щербанівської ОТГ.

Фото без опису

Проблема поганої залученості жителів до справ, які відбуваються у громаді — системне явище, яке характерне для всієї країни. Його причини такі:

  • необізнаність громадських активістів і посадовців з механізмами взаємодії населення та влади;

  • наявний конфлікт між владою та населенням;

  • відсутність статуту громади, де прописані засади та форми співпраці влади з населенням;

  • пасивність мешканців.

Наслідками такої тенденції є гальмування розвитку, недовіра до місцевої влади, неможливість інвестицій від міжнародних донорів.

— Ця проблема існує скрізь: в Полтаві, Києві, Львові, інших містах. Щось створюється, проєкти втілюються, але, переважно, за ініціативи влади. Населення практично не залучають до цих процесів, тому його вплив на розвиток громади — мінімальний, — зауважила регіональний координатор ГО «Центр UA» в Полтавській області Альона Гончаренко.

Фото без опису

Користуючись досвідом успішних громад як в Україні, так і за кордоном, у ГО «Центр UA» бачать декілька напрямків роботи органів місцевого самоврядування з населенням.

По-перше, це розробка та ухвалення статуту громади. Існує стандартна форма цього документу від Мінрегіону, тому треба лише правильно його прописати. По-друге, важливе налагодження на регулярній основі комунікації між владою та населенням. Це можуть бути громадські слухання, збори, інформаційна діяльність (офіційна сторінка в інтернеті, соцмережі), залучення волонтерів на заходи тощо. По-третє, необхідне навчання для активістів та посадовців щодо плідної взаємодії.

Також дієвою формою співпраці є громадська або молодіжна рада, яка одночасно є генератором нових ідей та пропозицій, яка контролює діяльність виконкому. Допомагають збільшити довіру до влади центри надання адмінпослуг (ЦНАП), завдяки яким швидко вирішуються багато питань.

У ГО «Центр UA» зазначили, що Щербанівська сільрада є відкритою для співпраці з населенням, прагне залучати активних громадян до реалізації проєктів, є дієва комунікація депутатів із мешканцями округів. У свою чергу, представники громади наголосили на важливості консультацій із ГО «Центр UA».

— Зустріч дуже корисна. Думаю, те, що ми сьогодні почули, буде впроваджуватися у громаді. Треба активно залучати до справ молодь, активістів, створювати молодіжну раду. Є багато моментів, які дають інше бачення. Зокрема, важлива активна робота щодо бюджетів участі та подібних механізмів впливу на розвиток громади, — підкреслила начальник відділу у справах сім’ї, молоді, спорту та культури виконкому Щербанівської сільської ради Олена Каменцева.

Фото без опису

Отже, для того, щоб населення активно брало участь у житті громади, необхідно якнайшвидше написати статут, створити молодіжну (або громадську) раду, а також найближчим часом створити ЦНАП, який є ефективним інструментом взаємодії влади і місцевих жителів.

Довідково. ГО «Центр UA» — аналітично-адвокаційний центр та моніторинговий хаб, який з 2009 року працює над вирішенням національних та локальних проблем. Мета: просування ідеї повного циклу публічної політики, що гарантує вищу якість рішень та краще розуміння реформ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь