Пошук

Маковія: що саме святити в церкві, чого не можна в цей день робити та що не можна їсти в Успенський піст

Дата: 14.08.2019 10:27
Кількість переглядів: 868

 

У цей день українці святять "маковійки", мед та пироги з маком.

 

Традиційно 14 серпня православні християни святкують Перший Спас, або Медовий, Маковія. У церковному календарі це свято називається "Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього". Переказ свідчить, що колись частиця хреста, на якому був розп'ятий Христос, врятувала жителів Константинополя від страшної епідемії. Саме назва “Спас” пов'язана зі Спасителем Ісусом Христом.

Також вважається, що назва свята утворилася від складання імені Макковія і співзвучного з ним рослини маку, який дозріває саме до середини серпня. Тому одним з основних елементів на це свято є квітковий, трав'яний букет в якому є кілька макових стеблин.

Освячений "маковійський букет" раніше було прийнято зберігати за іконами. Дія висушених квітів вважалася цілющою - їх давали хворим домашнім тваринам. За традицією букет носили до церкви дівчатка, а перед походом до храму належало ситно поснідати - це обіцяло урожайний рік. Освячений мак застосовували для охорони будинку, худоби і двору від нечистої сили. А макову головку клали під подушку дітям, у яких були проблеми зі сном.

Цього дня існує заборона на гучні гуляння, сварки та з’ясування стосунків. Також не можна прибирати дім або важко працювати. 14 серпня припадає на початок Успенского посту, тому існують суворі обмеження у харчуванні. Дозволяється лише рослинна їжа - сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед, хліб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь