Пошук

Українців масово дурять при працевлаштуванні за кордоном

Дата: 22.07.2019 13:56
Кількість переглядів: 2812

 

Фото без опису

Шахраї не припиняють придумувати нові способи відбору грошей у довірливих українців, що виїжджають за кордон на заробітки. Ризики підстерігають претендентів не тільки при пошуку роботи, але і по прибуттю в іншу країну. Дурять людей як агентства і звичайні посередники, так і прямі роботодавці. Існує величезна кількість невеликих і полуанонімних контор, які заманюють довірливих претендентів, щоб зібрати свої комісійні і сховатися.

Багато посередників пропонують свою допомогу в оформленні віз. Але абсолютно всі посольства і консульства заявляють, що ніхто не може посприяти отриманню візи або скоротити терміни її оформлення. Єдине в чому вам можуть допомогти - зібрати пакет документів.

Деякі шахраї йдуть далі і просто вклеюють в закордонні паспорти підроблені візи. Такий обман виявляється при перетині кордону і вам надовго буде замовлений шлях в потрібну країну.

Після введення безвізового режиму для українців в Європі з'явилася ще одна схема шахрайства. На просторах інтернету, особливо в соцмережах, стали з'являтися оголошення про набір працівників в Європу по біометричного паспорту. Часто пропонують роботу в Німеччині, Нідерландах, Норвегії з легалізацією по прибуттю в країну призначення.

Кандидатам на роботу необхідно розуміти, що такий легальної роботи для некваліфікованих працівників немає. Виняток становлять фахівці в IT сфері, інженери, архітектори і т.д., але вони повинні знати мову і їм дійсно оформляються робочі візи.

Суть ще однієї схеми влаштування на роботу полягає в тому, що людина, купує запрошення на роботу від одного роботодавця, відкриває візу, в'їжджає по ній в країну, після чого влаштовується вже до «реального» роботодавця. У цій схемі бере участь як потенційний працівник, так і та людина, яка продає запрошення. При цьому, майже неможливо залучити учасників схеми до відповідальності, так як складно провести межу між нормальною господарською діяльністю підприємства і незаконним продажем. Ускладнює процес і те, що такі випадки не входять в юрисдикцію однієї країни, тобто мають міжнародний характер.

Дуже уважно також потрібно ознайомитися з трудовим договором (контрактом). Йдеться про нестиковки між обумовленою заробітною платою і тією, яка вписується в договір. Також в контракті можуть вказувати меншу кількість робочих годин, ніж насправді.

Наприклад, співробітник повинен працювати на півставки, а насправді на повну. Якщо працівник свідомо пішов на підписання такого договору, він так само, як і роботодавець, буде нести відповідальність.

Роботодавці (дуже часто агентства праці) беруть гроші за документи, які необхідні для отримання дозволу на тимчасове перебування (наприклад, карту тимчасового побуту) зі своїх співробітників.

Такі дії є незаконними, так як агентство, яке виступає в якості наймача, не має права брати за це гроші.

Оформляють візи в Польщу, а роботу надають в іншій країні, наприклад, Чехії (найпоширеніший напрямок для цієї схеми), Латвії, Німеччини. Для роботи в якійсь з країн Європи з польською робочою візою, працівник повинен мати на руках контракт з польською компанією і робоче відрядження (вона може бути оформлена тільки на 3 місяці).

Якщо вам пропонують роботу по польській візі як некваліфікованого працівника в якийсь із країн Європи, то, швидше за все, ви будете працювати нелегально. Легальна схема оформлення існує для польських будівельних компаній, у яких є контракти на виконання роботи в Європі.

Компанії, які займаються працевлаштуванням в Ізраїлі, як правило, пропонують їхати працівникові як туристу і там оформляти статус біженця.

Природно, що в даному випадку ніяких гарантій легального працевлаштування ніхто не дає. Робочі візи некваліфікованим працівникам Ізраїль не оформляє.

Перше, що слід перевірити при працевлаштуванні - наявність ліцензії у посередника, який допомагає в пошуку роботи за кордоном. Фірма повинна мати офіційний юридичний статус: мати статутні документи, ліцензії і дозволи, тому що за законом цей вид діяльності підлягає обов'язковому ліцензіюванню. Крім ліцензії, фірма-посередник повинна мати свідоцтво про держреєстрацію і договір з іноземною фірмою-роботодавцем.

Слід проаналізувати і перевірити інформацію про компанію, в якій Ви збираєтеся працювати. Це може бути, як перевірка з відкритих джерел (ЗМІ, відгуки колишніх співробітників в інтернеті), так і офіційна інформація про реєстрацію, місцезнаходження та види діяльності компанії (дана інформація може розміщуватися на офіційних сайтах органів влади іноземної держави).

Гроші за послуги сплачуйте тільки на офіційний розрахунковий рахунок, який відкритий в банку. Якщо вам пропонують оплатити послуги на карту або через системи міжнародних платежів, то швидше за все вас хочуть обдурити, і довести факт обману буде практично неможливо.

Варто пам'ятати, що компанії-посередники не можуть брати гроші авансом. Оплата їх послуг повинна здійснюватися виключно після підписання контракту з іноземним роботодавцем. Різні пропозиції дешево влаштуватися за кордоном (наприклад, оформити візу заднім числом, внести неправдиві відомості до реєстраційних документів, внести передоплату за майбутні послуги) повинні бути відразу відкинуті.

Дуже часто доводилося чути про посередників, які пропонували дуже привабливі умови праці та надвисоку зарплату. Договір підписали, взяли передоплату готівкою за «гарантію робочого місця та інформаційні послуги». І все це в кафе, тому що в офісі нібито вимкнули електрику. Через тиждень їх і слід прохолов: телефон не відповідає, а за адресою офісу про них ніхто не чув.

Як розпізнати обман? Якщо при працевлаштуванні посередники Вам дають тільки загальну інформацію про компанію-наймача, не озвучуючи навіть назви, загальними фразами пояснюють сферу її діяльності та майбутні обов'язки працівника, - будьте впевнені, перед вами шахрай.

Майбутній співробітник має право знати повну інформацію про роботодавця, графіку роботи, розмір оплати праці, умови проїзду і проживання, порядку медичного та соціального страхування - про всі нюанси працевлаштування. Не можна підписувати документи наосліп, потрібно уважно читати договір, який, до речі, повинен бути переведений на рідну мову. Ще краще буде, якщо з цим договором ознайомиться Ваш юрист.

Ні в якому разі не слід віддавати оригінал паспорта потенційним роботодавцям. Копія паспорта потрібна при оформленні документів, оригінал паспорта особисто показується прикордонникам при перетині кордону. Прохання віддати оригінал документів для збереження або формулювання «це обов'язкова умова» повинні насторожити.

Не треба надавати роботодавцю і оригінал диплома про освіту - краще обмежитися копіями документів, якщо це передбачено місцевим законодавством. Це запобіжить протиправне заволодіння документами і незаконне маніпулювання працівником з боку роботодавця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь