Пошук

Місце, яке сам Господь беріг для нащадків

Дата: 16.04.2019 15:01
Кількість переглядів: 2431

До 20-річчя відродження церковного життя  в с. Горбанівка

Храм Різдва Пресвятої Богородиці
Храм Різдва Пресвятої Богородиці

 У Горбанівці на високому пагорбі височіє прекрасний золотоверхий храм, збудований на честь Різдва Божої  Матері. Місце, на якому він стоїть, має для нас велике історичне та духовне значення.  300 років тому козак Горбань знайшов тут ікону Божої Матері, і будучи людиною побожною, з вірою та любов’ю приніс її в свій дім і про це розповів сусідам і знайомим, які теж з вірою, любов’ю прийняли образ Божої  Матері.

  Бачачи щиру людську віру, любов, та молитву перед  іконою, Господь через образ Божої Матері посилав людям свою допомогу в їхніх проханнях.  Люди, будучи вдячними  за таке  Боже благословення і допомогу, спільними зусиллями з допомогою козацького полковника Іллі Волковнякова на  місці знайдення ікони спорудили дерев’яний храм, в якому розмістили ікону Божої Матері, яка отримала назву «Горбанівська».

 До храму потягнулися тисячі людей, були паломники навіть з суто російських губерній. Через деякий час, коли благодатні зцілення  отримали й багаті люди, які потім приносили щедрі пожертви, стараннями священика Євтихія Павловського на місці дерев’яного храму в 1818р. було споруджено великий цегляний храм на прославлення Божої Матері. Він став окрасою та духовним місцем полтавського краю. Кожного літа відбувався тут і хресний хід з Горбанівською іконою Божої Матері – від самого Горбанівського храму до кафедрального Успенського собору м. Полтави.

Але в 30-х роках ХХ століття,  коли на нашій  землі панувала богоненависницька більшовицька влада, храм, а разом з ним і інші  церковні приміщення були зруйновані. Залишилася лише церковна школа, яку переобладнали в звичайну освітню. На десятиліття церковне життя завмерло. Та, як не дивно, але і в радянські часи  Господь  охороняв  те місце, на якому явив людям образ Божої Матері, де знаходилося подвір'я  школи, що слугувало людям.

 На початку  90-х приміщення школи,  на жаль,  було зруйноване, а на подвір'ї довгий час була пустка.  Та Господь і цього разу оберігав місце, де  колись стояв храм: не потрапило воно ні  під забудову, ні  в приватні руки.

З 1994р. мешканці сіл Горбанівки і Розсошенців, в яких комуністична влада  не вбила віру в Бога  почали гуртуватися для відновлення церкви. У 1997 році в Горбанівці було офіційно зареєстровано церковну  громаду Української Православної церкви Київського патріархату. На прохання громади, сільська рада надала  їй в користування напівзруйноване  приміщення, яке силами громади було переобладнано в невеличку церкву, а також надала земельну ділянку для будівництва нового храму – на тому ж місці, де до руйнування стояв старий храм. Одинадцять років у пристосованому приміщенні люди підносили молитви до Божої Матері  з проханням допомогти у відновленні зруйнованого Божого Храму. І ця молитва була почута Богом! У 2008 році  житель Горбанівки  Іван Матієшин виступив меценатом будівництва храму і 19 липня  розпочалося його будівництво. Але й тут  Господь не залишив свого піклування і направив руки будівельників так, що коли почали копати котлован натрапили на  залишки фундаменту старого храму, також був розкопаний склеп,  в якому знаходилися дві цинкові труни з останками перших меценатів – козацького полковника Іллі Волковнякова та його дружини. За християнським  звичаєм вони були перепоховані поруч з  новим храмом   що будувався.

З Божою допомогою будівництво просувалося  дуже швидко. І в 2012 році на Горбанівському пагорбі з благословення Божої Матері постав чудовий золотоверхий храм ( подібний до храмів, які стоять на Київських пагорбах  з благословення Андрія Первозваного).

2013 року храм освячений Патріархом Київським і всієї Русі-України Філаретом. Відтоді Господь, запрошує  кожного  християнина прийти на це святе місце  і помолитися в храмі перед чудотворним образом Горбанівської Божої Матері, дякуючи  їй за любов і милосердя, просячи допомоги у вирішенні своїх земних проблем.

Отець Василь,
настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці

Фото:
Ікона Горбанівської Божої Матері
Тут упокоївся меценат Іван Семенович Матієшин 
Могили полковника Івана Воловикова та священників родини Павловських
Патріарх Філарет і архієпископ Федір на церемонії освячення храму

Фото Віталія СКОБЕЛЬСЬКОГО

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь